Yoga

Yoga

Midt i den heftige fokus på sundhed, ikke blot for kroppen, men også for sjælen, har yoga vundet større og større indpas som motions- og afslapningsform for mange danskere. Yoga har sine oprindelige rødder i Indien og har siden tidernes morgen været brugt til at opnå en indre harmoni mellem kroppen og sindet. Yoga er en kombination af åndedrætsøvelser, der bidrager til salighed og ro i sindet, samt en række udstrækningsøvelser, kaldet asana, som styrker og smidiggør musklerne. Der er især fokus på de korte muskler i kroppen, som man ved hjælp af udstrækning forsøger at gøre stærkere.

Idet Yoga stammer fra Indien, er mange af yogaens relevante begreber ligeledes indiske.

Yoga er især godt til dig, der ønsker mere ro i hovedet men samtidigt smidige lemmer og en stærk core. Yoga kan derfor både bruges som afslapning såvel som afspænding, men er også en god mulighed for dig, der gerne vil prøve kræfter med individuel spiritualitet. Yoga anvendes også i forbindelse med meditation.

Hvorfor yoga?

Det ypperste formål med yoga er at opnå den mentalte tilstand Samâdhi, som er den højeste tilstand. Traditionelt dyrkes yoga i en såkaldt shala, som er en hellig sal. Som i mange andre aspekter af østlig høflighed, tager man skoene af, inden man træder ind i shalaen. Man dyrker derfor yoga barfodet og dette understreger atter den minimalistiske, spirituelle tankegang bag yoga. Det er bare dig, din krop og dit sind.

I Danmark kan du dyrke yoga mange steder. Flere og flere fitnesscentre er begyndt at udbyde yoga som en del af holdundervisningen, men der findes også selstændige studier, der specialiserer sig i at udbyde den åndelige udfoldelse. Hvis du synes, det er for grænseoverskridende at indtage mere eller mindre nye posituerer i et fælles forum, kan du med fordel forsøge dig med opstartende yoga i hjemmet. Der er en række vejledende videoer tilgængelige på internettet, der kan få dig godt i gang.

I de senere år er det ligeledes blevet populært at rejse udenlands for at dyrke sin spirituelle side. Især Bali har nydt stor opmærksomhed fra især europæiske og australske yoga-entusiaster, som på den indonesiske ø fordyber sig i yoga, helsekost og deres indre spiritualitet.

Kom godt i gang med yoga

En af de bedste ting ved at dyrke yoga er, at det ikke kræver alverdens udstyr for at komme godt i gang. Det eneste det kræver, er sådan set din krop og motivationen til at lære og blive bedre. Yoga er en kropsbaseret udfoldelse. Det eneste udstyr, du kan vælge at benytte dig af, er en yogamåtte. Det skridsikre underlag sikrer, at du står sikkert fast under de mange øvelser på gulvet. Du kan dog også sagtens udøve yoga hjemme på gulvtæppet eller i sandet på standen. Vær blot opmærksom på, at du står ordentligt fast, så du ikke kommer til skade. Hvis du dyrker yoga i et fitnesscenter, så har de oftest måtter liggende til anvendelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *